מנהג ישראל הוא לאכול מיני פירות ופירות יבשים בחג האילנות בט"ו בשבט וכל המרבה-האם זה משובח?
במאמר זה נסקור את ערכם התזונתי והקלורי של הפירות היבשים, ערכם הגליקמי - כמות הסוכר שהם מכילים וכן את משמעות הייבוש והשימור התעשייתי
ערך תזונתי: בתהליך הייבוש מופחתת כמות הנוזלים שבפרי מה שמעלה באופן יחסי את ריכוז הפחמימות, החלבונים, השומנים והסיבים שבפרי. כמו כן עולה ריכוז הויטמינים B ו-E שבפירות, אך ויטמין C כמעט שנעלם בתהליך הייבוש. לפעמים מוסיפים וויטמין C באופן מלאכותי. בפירות אורגניים לא משתנה הערך התזונתי והקלורי.
ערך קלורי - למרות הרכיבים הבריאים, פירות יבשים מכילים הרבה סוכר והרבה יותר קלוריות מאשר פירות טריים בהתייחס לכמות הפרי. 2 משמשים או 2 תמרים או חופן צימוקים שווים בערכם הקלורי לפרי אחד טרי!
בין הפירות המיובשים יש להעדיף תאנים, ענבים, משמשים ושזיפים על-פני בננות, פאפיות או אננס שמכילים יותר סוכר ובהרכבם דומים יותר לממתק מאשר לפרי.
מדד גליקמי - מודד את ההשפעה שיש לגלוקוז על רמת הסוכר בדם. לגלוקוז יש את הערך הגבוה ביותר - 100.
מזונות בעלי ערכים גבוהים של מדד גליקמי גורמים לעליה חדה ברמת הסוכר בדם וגורמים לגוף להימצא בתנאים קיצונים של קפיצות חדות ברמות הסוכר בדם. רמות אלו משפיעות גם על רמת האינסולין ועלולים בטווח הקרוב והרחוק לגרום או להוות עוד סיבה למחלת הסוכרת. המלצה זו היא בעיקר לסובלים מחוסר איזון בסוכר וכן ילדים .
העדיפו משמשים מיובשים אורגניים, תפוחים מיובשים וחמוציות מיובשות שהם בעלי מדד גליקמי נמוך יותר.
ייבוש ושימור תעשייתי: בזמנים עברו נהגו לייבש את הפירות בשמש לשימוש בתקופות הקור.
כיום, מיובשים הפירות בשיטה תעשייתית וזאת כדי לזרז את תהליכי הייבוש ולהעניק לפרי המיובש חיי מדף ארוכים. בשיטת הייבוש התעשייתית משתמשים בחומרים משמרים,סולפטים כמו דו תחמוצת הגופרית (220-E) כדי למנוע את איבוד הצבע וקלקול הפירות וכן להדגשת צבע הפירות במיוחד את הבהירים כמו צימוקים או משמשים.
החומרים המשמרים המוספים ידועים כמזיקים לבריאות, הם עלולים לגרום לתופעות לוואי שונות ובמיוחד לאלה הסובלים מאסתמה או רגישים במערכת הנשימה. חליטת הפירות היבשים במים לזמן קצר תוציא מהם חלק קטן מהכימיקלים.
פירות יבשים אורגניים- מומלצים מאוד מכיוון שהם מיוצרים ללא דשנים כימיים וחומרי הדברה, וללא שינוי גנטי. כמו כן הפירות היבשים יובשו בתהליך טבעי באמצעות קרני השמש.
פירוט תכונות החומרים המשמרים הנפוצים בשימוש בפירות יבשים:
דו תחמוצת הגופרית –E220 - משמש להארכת חיי מדף,שימור פירות וירקות והלבנה וחיטוי מזון. גז דו תחמוצת הגופרית הוא מזהם אויר מסוכן . באוויר הפתוח, מגיע בעיקר מבעירת דלק מכוניות. מכיוון שהוא מסיס מאוד במים קרים נעשה בו שימוש בייצור מי אש!! חומצה רעילה זו היא הבסיס לכל קבוצת המשמרים –סולפאטים וסולפיטים.
כל הקבוצה זו גורמת לבעיות בריאות: אסטמה, עיכוב בהטמעת ויטמינים חיוניים מקבוצת B. ותופעות אלרגיה נוספות.
פוטסיום סורבאט- E202- חומר קוטל פטריות וחיידקים המיוצר מחומצה סורבית. עלול לגרום לתגובות אלרגיות אצל בני אדם רגישים.
מלח לימון - ידוע גם כחומצה ציטרית 330E –מצוי באופן טבעי בכל צמח, משמש כנוגד חמצון ומטרתו בעיקר לדכא ולהפחית השפעות מזיקות של מלחי מתכות מסיסים. גם מלח הלימון עלול לגרום לתופעות לוואי לאנשים רגישים.
חומר זיגוג -E905 - תוצר של תעשיית הנפט. תוסף זה נמצא כקשור לסרטן הקיבה
.
ערכם התזונתי של הפירות
שם
ערך תזונתי
תועלת
ערך קלורי ל100 גרם
אננס
ויטמין C
עשיר בברומלין, אנזים העוזר בעיכול חלבונים, מוריד נפיחות טוב למי שסובל מדלקות פרקים
50 קלוריות
אגס
ויטמין 17B, אשלגן ,זרחן, פחמימות
טוב לסובלים מלחץ דם גבוה, עצירות,הפרעות עיכול ושומן יתר
60
אגוז מלך
אבץ, אשלגן,ברזל, זרחן,סידן, מגנזיום, מנגן,
תורמים לבניית גוף חזק, טובים לחניכיים ולשיניים, טובים למחלות כבד
650
אגוזי לוז
אבץ, ברזל, זרחן,סידן
מסייעים לחילוף חומרים, תורמים לבניית גוף חזק ומצויינים לשיניים וחניכיים
630
בננה
אשלגן, ברזל, זרחן,סידן,חלבון
טובה לעצירת שילשול. אולקוס ודלקת מעיים. טובה כנשנוש אחה"צ,בנסיעה או בעבודה, מומלץ לילדים, לפני בית הספר או לדרך.
90
דובדבנים
ברזל, מגנזיום, ןיטמין A
לטיפול בלחץ דם גבוה,עצירות,בעיות כבד וכליות
60
מנגו
ויטמינים:A.B1,B3,C
עוזר לטיפול במחלות הסימפונות והריאה,דלקת גליות וחומציות יתר
60
משמש
עשיר מאד בברזל ובמינרלים
מזון איכותי מאד לילדים. טוב לחוסר דם,נזלת
50
ענבים
ברזל, זרחן,יוד,פחמימות
בוני דם וגוף, טובים לבעיות כבד, עצירות וכליות
70
ערמונים
מכילים כמות רבה של פחמימות ומעט חלבון ושומן
הם פחמימות לכל דבר (ולא סתם טעמם ומרקמם מזכיר מעט תפוח
אדמה). מהווים חטיף פחמימתי טוב אחרי אימוני כושר או כחלק מדיאטה דלת שומן.
כ-100 גרם ערמונים קלויים מספקים 50 מ"ג מתוך 700 המ"ג של סידן שנשים צריכות לצרוך מדי יום כדי לשמור על בריאות עצמותיהן
לא קלויים-190
קלויים-249
פאפיה
אשלגן, ברזל, זרחן,סידן, ויטמין C
מכילה את האנזים פפאין המקל על העיכול. טובה בסלט פירות, גרנולה ועוד.
40
צימוקים
ברזל,אשלגן וסידן
מקטינים את הסיכון לחלות במחלות המעי הגס בשל היותם עשירים בסיבים תזונתיים וחומצה טרטרית העוזרים למעיים להיפטר מפסולת המזון שבמערכת העיכול. מכילים חומרים שמקלים על כאב ונוגדי דלקות מכילים חומצה אולאנולית המסייעת בלחימה נגד דלקות בפה הנגרמות ע"י חיידקים
250
קוקוס
ברזל, סידן,,זרחן,יוד,,ויטמין C'B1,B3
קוטל תולעים. טוב לטיפול בדיזנטריה. טוב לבעיות במערכת העיכול
360
קיווי
אשלגן,ברזל,סידן,סיבים, ויטמיןC
בקיווי יש כמעט פי 8 יותר ויטמין C מהמצוי בתפוז
40
רימון
אשלגן, ברזל,
מטהר דם, מסייע לגודש בכבד ודלקת פרקים
60
שזיף מיובש
אשלגן,ברזל, זרחן,סיבים ויטמיניםB1,B2,B3
טובים כנגד עצירות, טחורים,חוסר דם
230
שקד
עשירה בויטמינים מקבוצת B-1,2,3
טוב לשיניים והעצמות. בוני גוף מצויינים ומספקים אנרגיה לגוף50 גרם בלבד של שקדים מספקים יותר משביעית מכמות הסידן שאישה צריכה ביום
600
תאנה
עשירה בברזל,זרחן,סידן,צורן
טובה ללחץ דם נמוך, חוסר דם,עצירות, דלקת במעי הגס
80
תפוז
ויטמיןC,אשלגן,ברזל,זרחן וסידן
טוב ללחץ דם גבוה,חיזוק מערכת חיסון
35
תמרים
ויטמינים B1,B2,B3 אשלגן, ברזל,זרחן,חלבון,
- מספקים אנרגיה וחומרים מזינים, ניתן לשלבם בתבשילים שונים, בסלטים, בגרנולה, טוב כטעימה אחה"צ במקום עוגה או כמילוי למאפה בריאות.
150
יבש-270
תפוח עץ
מקור טוב לסיבים תזונתיים וויטמין C
מרחיק רעלנים מהמעיים,החומצות שבתפוח טובות לעיכול
60
"שמן טוב רפואה טבעית" בבעלות שמעון וגילה הלאג, הוא מרכז לאיבחון, פתרונות וטיפולים ברפואה טבעית וייצור ושיווק קוסמטיקה טבעית. http://www.shemenov-nature.com